El proper diumenge 13 de gener a les 12h
s’inaugura la 10ª exposició de l’EspaiGarum
Anselm Clavé, 95. 08186 Lliçà d’Amunt. T 629 064 281
«FANALS» Dotze fotografies de Jordi Casanova
Fer menys fosca la nit.
Simples observadors de l’entorn, comparses del paisatge, anònims punts de llum que -de vegades protagonistes i d’altres subalterns-configuren el paisatge urbà complint sempre la finalitat per la qual han estat creats: il·luminar les hores de foscor.
Pel seu valor intrínsec, pel diàleg que estableixen amb l’entorn, pel contrast estilístic amb l’arquitectura que acompanyen; els fanals han esdevingut un punt més en el qual focalitzar la mirada en un paisatge que és eminentment urbà i que no sap viure en el món de les tenebres.
Sovint sembla que desafïin els famosos monuments i edificis que acompanyen. Sembla que vulguin “treure pit” davant l’arquitectònica ostentació d’uns edificis que anulen l’entorn. Però allà estan, en el seu diàleg cara a cara, desvergonyits i orgullosos.
La mostra de fanals que es presenta a espaigarum vol reivindicar un dels objectes urbans que, des que a l’època antiga s’il·lumninaven les portes de ciutats i temples amb torxes i graelles porta-teies, ha sofert més transformacions i ha elevat el binomi funcionalitat-creativitat a les més altes cotes. Són famosos els del barceloní Passeig de Gràcia, però la majoria de vegades els fanals els hem de considerar d’autoria anònima ja que mai venen signats com ho pot estar una quadre, una partitura, un llibre o un edifici.
Es tracta d’una selecció de fotografies de fanals que s’han recopilat des de l’any 2001 en ocasió dels desplaçaments professionals de l’autor. Trobem diferents tècniques: diapositives escanejades i tractades digitalment, foto digital amb càmera domèstica de 4mp, i foto digital amb càmera reflex.