Mercat 2014 Claudio SarmientoAhir a les 20h es va inaugurar la primera exposició a Europa de l’artista xilè Claudio Sarmiento. Són 16 obres que formen part de la Col·lecció Vicenç Gual i mostren la singular tècnica que fa servir l’artista modelant la malla metàl·lica.

Exposició fins al 9 de gener de 2015

 

[flagallery gid=12]

Durant anys Vicenç Gual va estar fascinat pel treball i la personalitat de l’artista xilè Claudio Sarmiento. En els seus viatges a Xile sempre aprofitava per visitar-lo i adquirir alguna obra que posteriorment incorporava a la seva col·lecció.

Amb el temps aquesta col·lecció està formada per més de 50 obres originals on la tècnica en malla metàl·lica adquireix veritable genialitat per mostrar imatges icòniques de la cultura occidental.

Tots els quadres estan inspirats en imatges molt conegudes de mestres clàssics de l’art, des del renaixement fins als contemporanis; també inclou paisatges, bodegons, personatges públics, etc… Imatges que adquireixen una nova estètica a través de la malla metàl·lica, una tècnica única que Claudio Sarmiento domina amb veritable mestria.

Originari de Vallenar (Xile), Claudio Sarmiento és l’únic artista de Xile (i possiblement del món) que treballa aquest art de l’escultura i pintura en malla metàl·lica i habitualment exposa les seves creacions al carrer, a la regió de Coquimbo. Per a Claudio, el carrer és l’escenari ideal, com una forma de recuperar el veritable sentit de l’art per comunicar i que aquest missatge arribi a tots els ciutadans que circulen constantment pel carrer.

De formació multidisciplinar, i tot i que es dedica només des de fa 15 anys a aquesta singular tècnica, en els seus començaments, abans de 1973, Sarmiento va compartir treballs amb artistes xilens de la talla de José Balmes, Reinaldo Villaseñor, Francisco Brugnoli i Ricardo Mesa, entre altres.

El seu treball actual no només consisteix a elaborar quadres en relleu, sinó que també realitza tot el procés formal a través dels seus coneixements d’altres tècniques, que van des del dibuix de la imatge fins al suport que ha de portar la terminació dels quadres, la marqueteria, i la pintura final. Ell modela la malla metàl·lica amb les seves mans realitzant quadres des de 20 cm fins a 2 metres, en funció del tema escollit.

I ara, a l’Espai Garum i gràcies a la fascinació del col·leccionista Vicenç Gual per el treball de Claudio Sarmiento, podem contemplar a Europa l’obra d’un dels artistes més singulars de Sud-amèrica.