Coincidint amb les dotze campanades, avui diumenge s’ha inaugurat l’exposició El cel de la Terra de Ferran Ginebrosa a l’Espai Garum, la sala d’art més petita del món.
És la primera vegada que s’exposen fotografies d’aquest tipus, que podem definir entre científic i artístic, encara que durant el amè col.loqui que s’ha generat amb el públic assistent, l’autor ha deixat clar que el seu interès és més artístic, ja que considera que per ciència ja hi ha el Hubble.
L’interès de Ginebrosa pel cel es va iniciar des de molt jove, com a curiositat, ell no entenia com podíem viure en un planeta flotant al mig del no-res. El buit, els núvols, les tempestes, la Lluna, les estrelles brillants (planetes), eren moltes, massa coses incomprensibles.
I el 1980, la sèrie Cosmos de Carl Sagan, va ser el detonant que va despertar definitivament el seu interès per l’astronomia.
La seva primera càmera rèflex, una Praktica, la va comprar amb 15 anys i d’amagat del seu pare, aquesta càmera unida al seu primer telescopi i les ganes de descobrir tot el que veia en els llibres, va donar com a resultat: l’astrofotografia.
Els seus primers intents van ser molt descoratjadors, no sortia res del que veia en els llibres, ni nebuloses ni galàxies, només la Lluna, però amb el temps va aprendre a tenir la paciència suficient per fer astrofotografia, i d’això fa ja 20 anys.
La tècnica és complexa, però, les fotografies que es mostren en l’exposició estan realitzades en la seva major part amb una càmera digital rèflex de gamma mitjana que munta un telescopi com a objectiu.
Cada fotografia consta de diverses exposicions d’entre 5 i 10 minuts cadascuna, amb ISO 400 i 800, que posteriorment se sumen per aconseguir el resultat final. El més important, segons l’autor, és disposar d’un dispositiu que permeti al telescopi compensar la rotació de la Terra.
Cal destacar que la imatge de la lluna s’ha realitzat amb una webcam de 10 €, a partir d’un mosaic de 12 fotografies, que un cop unides ens proporcionen una imatge amb gran detall i definició.
Un altre dels aspectes a tenir en compte i que preocupen a Ferran és la contaminació lumínica del cel, això l’obliga ha desplaçar-se, normalment al Pirineu, per trobar cels foscos i nets on després de llargues hores d’observació li permeten aconseguir imatges excepcionals de la llum emesa per galàxies fa uns quants milions d’anys.
L’exposició El cel de la Terra de Ferran Ginebrosa estarà exposada fins al dia 2 de juliol de 2010.
Dues coses m’han impactat, una que l’ull no veu, ni a traves de la càmara, el que s’està fotografiant, l’altra que el que s’ha fotografiat ja no existeix des de fà mil.lers d’anys…
Amb aquestes premisses, no perdo l’esperança de veure algún dia a Deu vagant pel cel.