tramuntanades invita FB72

El vent com a tema té el seu punt, sobretot si pensem que només són molècules que es desplacen forçades per canvis tèrmics. D’aquests desplaçaments només podem veure les seves conseqüències quan modifiquen altres molècules més pesades i, a vegades, si no estem atents, ens les perdem.
En 2010 l’artista Carles Bros i l’Associació de Restauracio i Comerç de Port de la Selva (Alt Empordà) van crear TramuntanART la primera mostra d’art contemporani inspirada en el viento. TramuntanART és una oportunitat única per veure, cada edició, a més de 80 creadors de diverses disciplines captant les molècules inquietes d’un dels vents amb més personalitat del planeta: La Tramuntana.

El 2011, per a la segona edició, en Carles Bros em va convidar a participar amb quatre obres fotogràfiques i així va començar la meva particular relació amb la Tramuntana. Una relació que m’ha inspirat per fer cinc sèries a partir de conceptes totalment diferents però sempre amb l’aire com a element generador d’idees.

“l’Arc de la Tramuntana” Tramuntanart 2011 

L’acció de la Tramuntana aixeca a la costa núvols d’aigua salada que, a poc a poc, erosionen tot el que està al seu abast. Aquesta sèrie mostra la bellesa d’unes humils anelles de ferro semi-destruïdes per l’acció del vent i l’aigua que, a través d’un punt de vista molt baix, ens recorden als arcs de Utah que, durant mil·lennis, han estat esculpits pel constant vent del desert.

“Ell s’escapa” Tramuntanart 2012 

aquesta sèrie sorgeix a partir d’un haiku que parla d’agafar i d’escapar, de voler i de poder, d’intentar i d’aconseguir. El vent, lliure, està però, s’escapa.

“El cabell tracta
d’agafar el vent
però, ell, s’escapa”

“Aura, la deessa de la brisa” Tramuntanart 2013 

En aquesta sèrie la inspiració és «Aura, la deessa de la brisa». Aura és la filla de Lelantos i Peribea. Era veloç com el vent, i sempre caçava acompanyant a la seva cosina Artemisa i les seves donzelles.

Són quatre fotografies que mostren la bellesa de la deessa entre el moviment de les sedes provocat al fugir de Dionís.

“Llançàvent” Tramuntanart 2014 

En aquesta sèrie el vent provocat genera un moviment aleatori que durant mig segon viu en equilibri. Són jocs infantils que es mouen amb un ritme oscil·lant que durant els dies de forta Tramuntana mostren una bellesa hipnòtica i impredictible.

«Maquinaires» Tramuntanart 2015 

Máquina+aire = Maquinaires. Màquines que generen Tramuntanes de butxaca.

Màquines que amb només tancar els ulls et traslladen a l’Empordà més sensorial.

Màquines en equilibri que esperen…