LA MIRADA VERTICAL

Fotografia de Miquel Galmes
Inauguració diumenge 8 de març de 2009. 12h
Exposició fins el 4 d’abril de 2009

Aquest mes de març celebrem el segon aniversari de l’Espai Garum, la sala més petita del món. Una cosa que va començar el 2007 gairebé com un joc, poc a poc se n’ha anat consolidant com una proposta expositiva independent i alternativa, però amb un alt grau d’exigència que a través de les exposicions programades ha anat guanyant en qualitat i contingut.

Durant aquests últims 12 mesos hem pogut gaudir de la instal·lació «gamberra» de l’Helena Pielias i Vicenç Sabotatge; els graffitis de Raul Salvatierra; la pintura colorista de Marohe; els velluts devorats de Dolors Noguer; la fotografia del Grup fotogràfic de Lliçà; la instal·lació eco-car de Suiram Zemog; la fotografia intimista de Mª Dolors Carmona; la instal·lació mirall de MAJU; la instal·lació pictorico-cal·ligràfica de Ramon Aumedes; les nadales d’Isidre Barnils; l’homenatge a Paco Merino de José Luis Navarro i les il·lustracions eròtiques de Bernardo Muñoz.

Han estat dotze exposicions que mostren una gran diversitat d’estils, tècniques i discursos estètics. Dotze exposicions creades per artistes a qui Espai Garum només desitja agrair haver posat el seu art al servei d’un espai tan especial com és l’Espai Garum i sobretot, agrair haver cregut en una idea.

I com a colofó en aquests dos anys Espai Garum té el plaer de presentar l’exposició «La Mirada Vertical» de Miquel Galmes. No descobrirem ara qui és Miquel Galmes, només dir que acaba de celebrar els seus primers 50 anys com a fotògraf i es l’actual president de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, a més de pertànyer a la Royal Photografic Society of Great Britain i a l’European Society for the History of Photography.
Galmes te una trajectòria ininterrompuda de fotògraf artístic, amb una clara projecció en l’àmbit docent, obert a totes les tendències i manifestacions de l’art i la cultura, i la seva obra ha estat exposada en diversos països europeus i americans.

Respecte a l’obra de l’exposició d’aquest mes de març es pot dir que l’ésser humà té una visió panoràmica, això fa que mirem el nostre entorn horitzontalment, però menys en sentit vertical. Miquel Galmes ens proposa aquesta inusual mirada vertical a través d’enquadraments extrems, que ens obliguen a llegir les seves imatges de dalt a baix, amb un moviment antinatural que hem de realitzar, a diferència de l’horitzontal, de manera conscient.
Són imatges realitzades amb processos predigitals que tenen tota la força de la fotografia clàssica, gammes de grisos infinits i punts de vista que, al costat del format vertical, ens porten a un món interior que l’autor domina a la perfecció.