Amb motiu del 10è Aniversari d’Espai Garum, Marius Gómez ens presenta el projecte «Mart a prop», cent fotografies del planeta Mart fetes des de la Terra. Aquesta és l’exposició número 100 que des de 2007 s’han fet a la galeria d’art més petita del món.

L’autor ens parla sobre l’exposició: –El dilluns 16 febrer de 2015 vaig llegir aquesta notícia a la premsa: «Dos espanyols han superat la segona fase de selecció de candidats per al projecte ‘Mars One’, que pretén enviar un grup de 25 persones a Mart el 2025 i formar la primera colònia humana que habitarà el planeta. Els elegits abandonaran per sempre la seva vida terrestre i passaran la resta de les seves vides al planeta vermell»

Aquesta notícia va provocar que em preguntés «¿Jo aniria a Mart en un viatge sense retorn?» Possiblement no, però em va fer reflexionar sobre què és Mart i sobre què representa avui per a mi aquest planeta.

En ple segle XXI, on les distàncies a la Terra ja no existeixen i l’ésser humà ha estat gairebé en qualsevol lloc del nostre planeta, no és estrany que més de 45.000 persones s’hagin inscrit per anar a Mart i que ja hi hagi una llista de 100 seleccionats que han passat la segona prova i estiguin esperant ser un d’aquests 25 que viatgin en 2025.

Anaven passant els dies i aquest tema no deixava de tenir-lo al cap i, finalment, vaig arribar a la conclusió que, jo no aniria a Mart però conceptualment Mart està molt a prop de cada un de nosaltres, només cal pensar-hi. I va ser així, potser inspirat llunyanament en les «Equivalències» d’Alfred Stieglitz, que vaig pensar que, si estava alerta, segur que podia captar imatges que, basant-se en un primer moment a Mart, em proporcionaran un pensament equivalent a la Terra.

Jo, com a fotògraf, treballo habitualment tant amb càmeres digitals com amb càmeres analògiques de 9×12 i 6×4,5 però, per a aquest projecte, vaig pensar que el mitjà perfecte per prendre les fotografies havia de ser la càmera del telèfon mòbil i utilitzar la xarxa social Instagram per organitzar i compartir les imatges. El projecte està auto-limitat a tres mesos de treball i a 100 imatges, ni una més, ni una menys. Això va ser degut a que sempre treballo els meus projectes sabent per endavant quan i com serà el final.

Formalment les cent imatges són de formes més o menys circulars i sempre integrades en un format quadrat buscant una unitat estètica constant.

Les imatges són totes en color ja que el blanc i negre ja és una abstracció de la realitat i el meu objectiu era que les imatges fossin «reals» i representessin pensaments equivalents a partir de reflexionar sobre Mart i el meu entorn més proper a la Terra. Són imatges d’objectes i coses corrents que hi ha al voltant de qualsevol persona.

El procediment de treball durant els tres mesos era estar alerta i amb la càmera preparada per detectar formes que inspiressin el pensament equivalent de com visc jo a la Terra i com podria ser la meva vida en un planeta Mart utòpic.

El projecte es pot observar des de diversos nivells:

– Un primer nivell purament formal i estètic.

– Un segon nivell conceptual i de raonament general

– Un tercer nivell purament introspectiu que ens permeti individualment reflexionar sobre l’univers.

Per a l’exposició número 100 d’Espai Garum les 100 fotografies del projecte “Mart a prop” s’han distribuït en una sola peça gràfica de 330cm x 220cm on s’han disposat segons l’ordre que es van prendre les imatges. L’efecte final és d’un gran mural de 7m2 on es poden veure les imatges com un conjunt compacte.

L’exposició es pot veure fins el 26 de maig de 2017